Veganski rožičevi rjavčki

18:03


Si predstavljate, da bi nekega dne ugotovili, da ne prenašate več čokolade? Pa ne vaše brbončice ali vaša duša, pač pa recimo vaša glava ali želodec. To se je zgodilo mojemu dragemu, vsaj trenutno se tako zdi, da mu čokolada sproži migreno.

Rožiči so znana zamenjava za kakav in meni tudi zelo ljuba, saj sem odraščala s starši makrobiotiki (še kdo?), in sem tako dobro poznala Carobello (še posebej tole dvobarvno), rožičevo Nutello, ki je sedaj nekako ne najdem več (če ste v Ljubljani, jo najdete v Kalčku ali Maxiju), sem jo pa v nekem obdobju jedla naravnost obsesivno, tako da sem se ji morala docela odpovedati (z Nutello nikoli nisem imela takih "težav", poznam pa nekaj ljudi, ki jo jedo v ogromnih količinah:)).

V glavnem, rožiči so fajn. In tile brownieji, ali rjavčki, so tudi fajn. Za v službo, v park, na piknik, ker se ne pomečkajo in ne raztopijo, dajo pa fino vztrajno energijo. In najbrž bi bili super tudi nadrobljeni čez vanilijev, čokoladni ali bananin sladoled. Samo pravim.

Svojo verzijo sem zasnovala na starem receptu iz mamine knjige o makrobiotičnih sladicah, ko me je nanje spomnila mama in mi kupila fino rožičevo moko. Uporabite lahko fino ali grobo mleto rožičevo moko, pirino ali pšenično moko, namesto medjool datljev pa lahko uporabite tudi "navadne" (deglet noor) ali celo kako drugo suho sadje (v originalni verziji so rozine, ki jih imam sicer rada, a so mi datlji še ljubši).


Rožičevi rjavčki

150 ml rožičeve moke
400 ml pirine moke
pol žličke soli
50 ml kokosovega sirupa/nektarja
200 ml jabolčnega soka
100 ml nasekljanih medjool datljev
1 žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
2 žlici kokosovega olja
orehi za okras

Pripraviš majhen pravokoten pekač (idealno: 20x20 cm, a tudi kaj približno podobnega bo ok) in pečico nastaviš na 180 °C.

V skledi zmešaš rožičevo in navadno moko, dodaš sol in pecilni prašek. V lončku zmešaš jabolčni sok in kokosov nektar ter staljeno kokosovo olje. Bolje se bo zmešalo, če vse skupaj nekoliko pogreješ.

Tekočo mešanico vliješ v suho in dodaš nasekljane datlje. Premešaš, a le toliko, da se vse lepo sprime.

Majhen pravokoten pekač (idealen bi bil 20x20 cm) premažeš z oljem in pomokaš ali pa obložiš s peki papirjem. Moj pekač je dimenzij 20x30, a ker je to testo tako gosto, je bil vseeno ok, ker se ni razlezlo. Testo razporediš po pekaču približno na 2 cm debelo.

Pečeš 25 minut na 180 °C.


Kakšni se vam zdijo rožiči? Bi bili dovolj dobra zamenjava za kakav? Poznate Carobello?

In še to, si želite več takih, polnovrednih veganskih recepov? Če ja, se pofočkajte v komentarju, ali pa predlagajte kaj drugega.

You Might Also Like

2 komentarji

  1. Njami se zdijo. Za dni, ko čokolada ne diši. Pa je vseeno svet kot čokoladen.
    Tudi meni se zgodi, da mi kdaj ne prija. Ne pogosto, a vendar. Kakšen dan, dva ;).
    Ta sladkast okus rožičev pa je dosti privlačnejši od samega vonja rožičeve moke ali praha.
    Sama poznam nekaj teh 'prahcev'. Glede na včasih, ko mi je znanka prinesla Carobello še iz Avstrije.
    Trenutno imam: http://www.ekopikici.si/pcategory/rozic/
    In rožlado ;)
    Sicer pa so meni tvoji namigi vedno všečni. Tako malce popestrim svoje jedilnike. Ker...ko najdem nekaj, kar mi sede, jem to tako dolgo, da se naveličam ali zadeve zmanjka (če je sezonska) ali... dobim nov namig.
    Maham... na Koroško.

    OdgovoriIzbriši
  2. Slastni so videti 😋
    Se pofočkam seveda! 😊
    Veliko ustvarjalne energije želim!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe