Veganski čokoladni sladoled

21:25



Kot eno bolj zabavnih kosil v službi mi je v spominu ostalo eno prvih kosil s P. in B., na katerem sva s P. spravili v zadrego B., ko sva si izmišljevali nemogoče okuse sladoledov. P. je namreč velika fenica Benovih in Jerryjevih sladoledov. Njihove kombinacije so naju navdihnile in izmislili sva si kup svojih. Žal se spomnim le ene mešanice, v kateri so bili tudi bomboni rum kokos, imenovala pa bi se Piratova mošnja.

O asketizmu iz prejšnjega posta še ni ne duha ne sluha. Prastara knjiga The Book of Tofu, ki sem jo našla na mamini knjižni polici in v kateri kar 250 receptov s tofujem, ter recept za sladoled na slovenskem blogu Culinary journey by me sta me premamila, da sem skupaj vrgla pravi veganski sladoled. Temu je botrovalo tudi preverjanje sestavin običajnih sladoledov - emulgatorjev je v njih več kot pravih sestavin.


Okus tegale veganskega čokoladnega sladoleda je popoln. Ne vem, če bi lahko še kaj dodala. Sicer ni "kristalčkast", bi se pa dalo graditi na teksturi, da bi bil bolj kremast. Morda z dodatkom sojine smetane ... T. ga je poskusil, ko je bil le hladna krema, in ugotovil, da je njami. Pa ne le to, dejal je tudi, da je "Poživljajoč". A lahko to zase reče še kak drugi sladoled?:) (sem odprta za predloge)

Veganski čokoladni sladoled

sestavine:
200 g tofuja
100 g črne čokolade
1 JŽ kokosovega olja
1 JŽ kakava
1 JŽ rožičev v prahu
pol skodelice sojinega mleka
1 banana
50 g nasekljane črne čokolade
pest nasekljanih orehov (ali več)



Tofu daš v vrelo vodo in počakaš, da priplava na površje. Skuhati ga je treba zato, da postane bolj kremast. 100 g čokolade in kokosovo olje raztopiš. Oboje premestiš v odsluženo sladoledno banjico (da umažeš čimmanj posode:)), dodaš kakav, rožiče, banano in sojino mleko. Zmiksaš s paličnim mešalnikom. Ko je gladko, vmešaš čokolado in orehe. Zamrzneš. Če imaš mašino za sladoled, toliko bolje, ampak jaz je še nimam in sem zadovoljna z rezultatom tudi kar tako. Lahko pa ga samo dodobra ohladiš in ješ kot čokoladni mousse. Not bad. Not bad at all.

You Might Also Like

1 komentarji

  1. Waw, mene si omenila v svojem blogu - nice;-) Počaščena...
    Tale recept pa moram sprobati, čeprav me skrbi ena sestavina, ki je sicer a našem jedilniku ni - tofu. Ampak enkrat je treba prebiti led!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe