Pregrešno razkošni rožičev smoothie za razvajanje brez greha

15:36

Smoothie z rožiči.

Hm, se vam zdijo moji naslovi predolgi? Well, it's my party ... ;) Po številnih uspelih veganskih keksih sem se lotila spet enih, hm, bolj standardnih, narejenih z maslom. Reče se jim sables in so francoski. Ah. Našla sem jih na blogu Heidi Swanson, ki jo ves čas omenjam. Njihova oblika mini solzic mi ni in ni šla iz glave, pa tudi sicer so zveneli odlično. V njih so skriti praženi mandlji (ah...) in v moji variaciji pa tudi črna čokolada in na drobno nasekljane rozine. Surovo testo je bilo božansko, rahlo slano, z maslenim okusom, prepleteno z aromo praženih mandljev, razkošjem črne čokolade in z občasnimi presenečenji v obliki rahlo "žvečljivih" in osvežilnih rozin. Ko pa sem zadevo spekla - pa srčkov nisem zažgala! - je vsa čarovnija izpuhtela. Morala bi enostavno pojesti surove:) No, mojemu dragemu dedku pa so bili vseeno zelo všeč. Naslednjič jih bom zagotovo preoblekla v vegansko preobleko ...



Pretekli teden je bil kar prepoln vsega dobrega, tako da bi bil čas za malo asketizma, se mi zdi. Kljub vsemu pa bi vam na zadnji praznični dan rada podarila en krasen receptič za razvajanje sebe in svojih dragih. Brez greha pa zato, ker so v njem same stvari, ki so oh in sploh zdrave.


Razkošni rožičev smoothie

Mleko iz indijskih oreščkov je čudovito, a obnese se tudi sojino in zagotovo še kakšno drugo. Rožiči* morajo biti res fino mleti (tako fino kot pravi kakav, da si boste lažje predstavljali). Najbolje bo, če jih kupite kar v kakšni bio trgovini oz. na oddelku z zdravo hrano.




sestavine:
3 dcl mleka iz indijskih oreščkov ali drugega rastlinskega napitka
7 datljev
2 JŽ najbolj fino mletih rožičev*
1 zrela banana
cimet (po okusu)

Datlje namočiš v vodi vsaj za 2h, še raje pa čez noč. Vode ne odliješ, ampak jo uporabiš v smoothieju. Vse naštete sestavine zblendaš v svojem najljubšem kuhinjskem pripomočku, gospodu blenderju.


*Ok, kaj so rožiči?

Rožiči so ena taka hecna zadevica, ki smo jo včasih dobili za Miklavža. Ljudje, ki se iz kakršnega koli razloga izogibajo kakavu, ga ponavadi nadomestijo z rožiči. Rastejo v Sredozemlju.

Slika iz Wikipedije.


Rožiči so naravno sladki, tako da je sladilo pogosto nepotrebno, če so v receptu. Poleg tega pa so še polni antioksidantov (ok, kaj pa ni, dandanes?:)), dobri za prebavila in dihala, so bogati s kalcijem in fosforjem, imajo pa tudi galno kislino, ki naj bi imela antialergijsko, antibakterijsko in protivnetno delovanje. Tako da - jejte rožiče!;) Recimo v rožladi s celimi lešniki, mmm ...

Če bi tale smoothie pel, bi pel nekako takole:

You Might Also Like

1 komentarji

  1. Kmalu grem v nabavo, rožič je na spisku! Tole izgleda fino in v DM-u sem opazila, da so dobili novo znamko lešnikovega ter mandljevega mleka. Sem jih poskusila že nekaj, vendar pogosto delujejo presladka...Uh to se bo mešalo in miksalo, hvala za tole:)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe