Kako s travo polepšati svet

21:40


V soboto sem bila na prav posebnem pikniku. Pod hrastom nas je gostila Pepermintova Katja. Bili so keksi in sokci, čaj in pecivo, bili so pogovori, bil je srečelov! Spoznala sem nekaj izjemno simpatičnih ljudi izza blogov. Krasna ideja, tale piknik! Hvala vsem še od tu, pa še kdaj;)

No, sedaj pa k travi. Ne dvomim, da marsikdo že dobro ve, kako polepšati svet s travo ... Ampak danes ne bom govorila o tem;) Pa začnimo z enim dolgim uvodom, pravi metafikcijski komentar:

Ko sem bila majhna, so moji starši prijateljevali z najrazličnejšimi hipiji, takimi zaresnimi, in tega ne pravim z nobeno ironijo. Hipiji so fajn! (za razliko od hipurjev:)) Ena teh hipijevskih družin mi je ostala v spominu po zadevici, za katero ne najdem primernejše besede kot - oltar. To je bila majhna mizica, pogrnjena z barvnim blagom, na njej pa je bilo vsakič kaj drugega. Ne vem pa, ali se je dekoracija menjala z letnimi časi ali še pogosteje. Običajno so bile tu veje ali rože v vazi, poleg tega pa še druge sezonske reči in različne živalce. Našla so se tudi razna bajeslovna bitja: seštrikani škratki, vile iz svile, angeli, ki jih je gospa B. izdelovala lastnoročno. Bilo je, kot bi bile vse leto jaslice, a vsakič drugačne - in malo bolj poganske (pa ne čisto). Te spremembe sem opazovala z zanimanjem in občudovala njeno delo. Me prav zanima, ali ta navada še živi, čeprav je njena hčerka že odrasla ...






Na ta nenavadni "oltarček" sem se spomnila danes, ko sem nabirala rastlinice za v vazo in ugotavljala, kako se ti šopki praktično iz tedna v teden spreminjajo. Razen tega sem ugotavljala tudi, da gozd potrebuje dež. In kot bi me kak oblak slišal, se je začelo temniti, vse se je nekako umirilo, zapihal je sumljiv veter ... kako človek v gozdu hitreje začuti, da se bliža nevihta, pa čeprav ne vidi neba. A kaže, da je bil lažni alarm. Škoda, tudi jaz si prav želim nevihte! Slišati in vohati dež ...

Tako, danes sem spet prinesla nekaj travnika in gozda v svoje mestno domovanje. In bi vam rada povedala, da so trave prav zelo lepe! Pa toliko različnih je!


Recept za travnati šopek

Greš na bližnji nepokošen travnik in če imaš količkaj sreče, bo tam cela množica raznoraznih cvetočih trav. Če nimaš kakšne alergije, kar navali, naberi si travnati šopek. Doma travice primerno skrajšaj s škarjami in postavi v vazo. Še eno opozorilo (šopki niso hec!;)): zna biti, da bo s tvojim šopkom v tvoje domovanje prišel tudi travniški živelj s šestimi do osmimi nožicami ...

Ko sem travni šopek postavila v vazo in ga fotkala, sem ugotovila, da so cvetoče trave pravzaprav zelo polne barv! Resda sofisticirano zamolklih ... In sem si začela peti:


You Might Also Like

4 komentarji

  1. V bistvu naj bi doumeli (z mano vred) da so trave le malo drugačne rože :-) ker... Za pesimista je vsaka roža trava in za optimista je vsaka trava roža :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimiva pripomba o optimistih in pesimistih:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zulejka, a veš da so prav takšni moji najljubši šopki. Tisti travni spodaj levo je prav sanjski, kot pesmica, ki si jo pripela. Ker sem šopkarica in ikebanarica sem tudi že sama razmišljala, da bi objavljala svoje sezonske šopke. Ne vem, mogoce sem bla pa vprejšnjem življenju cvetličarka?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, objavi šopke, to je super! Sploh pa ikebane - in še kak tutorial zanje! Hihi, glede na količino stvari, ki me v tem življenju zanimajo (more of a curse than a blessing, really), sem imela najbrž že kar kopico življenj prej - ali pa sploh nobenega in hočem zato vse takoj poskusit:)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe