Sladko-slana ohrovtova solata

08:00




Kako se počutite ob prihodu pomladi?! Navdušeno, polno energije in poleta? Jaz pravzaprav se, ker je za mano res sproščujoč podaljšan vikend v Istri, kjer smo recimo že jedli koprivno juho in kjer moji mami raste luškan ohrovt na vrtu (o tem na Koroškem samo sanjamo).

Če ste utrujeni od zime, poiščite nekaj čimbolj zelenega, kakšen citrus, nekaj sladkega in dodajte pest oreščkov. Recite temu solata in se je najejte do sitega. Potem mi pa povejte, če imate že več navdiha in energije. (Če še ne, vam predpišem vikend v Istri;)). Zdaj je čas, da se res napolnimo z zeleno; morda že imate motovilec na vrtu in nabirate regrat, vmes pa lahko "pade" še kakšna res fina ohrovtova solata, ki ima bolj toplo energijo, kar še vedno zelo paše v času zgodnje pomladi.



Dve ohrovtovi solati (tu in tu)sem že delila z vami, eno najdete tudi v moji knjigi. A sem že povedala, da mi je ohrovt res pri srcu?

Poleg tega, da je okusen, je tudi poln zdravja: vsebuje precej folne kisline in vitamina C, najbolj pa je znan kot vir vitamina K, ki igra pomembno vlogo pri strjevanju krvi. Če bi vam primanjkovalo vitamina K, bi pogosto krvaveli iz nosu ali dlesni, pestila bi vas utrujenost ... Skratka, splača se jesti ohrovt;) Je pa zelo pomembno, kako ga skuhate: če ga kuhate kot babice, tako dolgo, da začne razpadati, boste dobili jed, ki bo mešanica "poca" in vlaken rjavkaste barve - ne najboj privlačno, kajne? Če pa ga res na hitro skuhate na pari s ščepcem soli, bo živo zelene barve (še lepše kot surov), sladkast in mehek, a ne pocast.

Kot da slastni ohrovt, brusnice in orehi še ne bi bili dovolj, sem solati dodala Veganzov kokosov čips (morda se ga spomnite iz Džošujeve sklede). Kokosov čips je slasten v vsaki obliki, tale pa ima okus po slani karameli in se, kot sem že ugotavljala, odlično poda ravno k slanim jedem, kot je recimo solata.




Topla veganska ohrovtova solata

(za 2-4 osebe)

400 g ohrovta
Ščep soli
1 zavitek Veganz kokosovega čipsa
1 pest orehov
1 pest brusnic
Po rdeče čebule


Za preliv

Sok 1 rdeče pomaranče
1 žlička balzamičnega kisa
1 žlica oljčnega olja
1 žlica riževega sirupa Veganz
Sol (po okusu, lahko jo povsem izpustimo)

Preliv enostavno zmešaš z žlico v majhnem kozarčku.

Orehe popražiš in nasekljaš.

Ohrovt opereš, narežeš na trakove in na kratko skuhaš na pari s ščepcem soli - le toliko, da malce spremeni barvo in se zmehča (minuta ali dve). V veliki solatni skledi ohrovt zmešaš z nasekljanimi orehi, brusnicami, kokosovim čipsom in preliješ s prelivom iz rdečih pomaranč. Postrežeš toplo ali hladno.
Imaš kak fin recept za preganjanje spomladanske utrujenosti? Lahko mi ga zaupaš v komentarju:)

You Might Also Like

2 komentarji

  1. Zulejka, njami. In ta kokosov čips poleg dr. Goergovega noro obožujem. Vse okuse.
    Poskusim različico brez čebule ;).
    Maham... in se ti oglasim. Pri prejšnjih objavah si nanizala toliko lepih reči zraven, da se potem kar potopim... in me ni ;)
    Sončkasto pomlad želim

    OdgovoriIzbriši
  2. Si prosila za recept proti spomladanski utrujenosti.

    Najboljši je 16 + 8. To je sicer recept za hujšanje, a hujšati ti ni treba, če ne želiš. Važno je, da 16 ur NIČESAR ne zaužiješ, razen vode ali namesto kave nesladkan zeleni čaj.
    V naslednjih 8 urah predvidenih za prehranjevanje pa začneš z svežim "zajtrkom", npr. s smutiji s sadjem in malo zelenjave, posebej pa lahko zaužiješ še avokado. Čez dan spiješ velikokrat po 2 dl vode, da prideš vsaj na 1,5 litra, še bolje 2.

    Ne samo, da se boš počutila bolj vitalno, boljša bo tudi koncentracija in hrana bo bolj okusna.

    Nujno še najmanj 1 uro hoje (vmes je lahko tudi tek) na zraku na dan. Učinki se poznajo šele po 14 dneh, ko se telo navadi na nov režim, ki je tudi v drugih letnih časih zelo dobrodošel - zaradi 16-ih ur brez hrane, se namreč želodec skrči in ješ manj, obenem pa ni več kompulzivnega hranjenja (ko se hrani ne moreš odreči).

    Če pa želiš shujšati, je pa to daleč najboljša in najbolj naravna metoda. Vsako jutro po WC-ju gola stopi na tehtnico in si zapiši, koliko kaže. Vsakih 10 dkg navzdol je zmaga, ki se je veseliš. Čestitam!

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe