Kako si narediš zalogo domačih keksov za praznike

15:10


Moja tašča že na začetku decembra speče goro, ampak res goro, keksov vseh vrst. Poleg praznikov sta namreč v decembru še dva rojstna dneva. To pa seveda pomeni, da vsi jemo kekse  v e s   d e c e m b e r. Kar seveda ne zveni slabo, a vsi vemo, kam to pelje, kajne? Do tega, da nam za dejanske praznike nič ne bo ostalo! (Okej, so še drugi problemi pri tem, pa pustimo te za januar:))

Ker je bila zadnja štiri leta vsa hiša ves mesec polna keksov, sem se jaz izogibala peki. A letos me je premamilo, moram tudi jaz kaj speči, mislim, kaj se to pravi, kulinarična blogerka, pa nima enega svojega keksa za ponudit? Skregano s koroškim blogerksim bontonom, če ne že s kmečko logiko.

Zdelo se mi je, da se gotovo da kekse tudi zamrzniti, kar bi bila elegantna rešitev, zato sem se lotila googlanja, kar je itak eden mojih najljubših hobijev. Res je, kekse se da zamrznit. Že gotove, seveda, a tudi "skoraj gotove", kar je še posebej fina možnost, saj imaš tako ves čas na dosegu roke, a na varnem v zamrzovalniku, čisto sveže pečene kekse, le dobrih 15 minut stran (kar je ravno dovolj daleč, da jih ne odmrzneš ob nenadnem napadu lakote, in dovolj blizu, da se jih lotiš, če se pojavijo nepričakovani obiski).



Dobro se zamrznejo (vsaj) 3 tipi keksov:

- kroglice ali kepice testa (keksi s čokoladnimi koščki, ovseni keksi, nakupčkani pirini keksiPfeffernussen, ...)
- plošče testa za izrezovanje (medenjaki, ingverjevčki, ...)
- štruce testa za narezane kekse (biscotti, drugačni keksi s čokoladnimi koščki,...)

Postopek je simpl.

Keksi iz kroglic/kupčkov

Pripraviš testo po izbranem receptu, oblikuješ kroglice ali z žličko nalagaš kupčke testa na pekač s peki papirjem. Ni treba, da so toliko narazen, kot kadar gredo takoj v pečico. Daš v zmrzovalnik za vsaj 2 uri oz. toliko časa, da so kroglice/kupčki povsem trdi. Nato jih shraniš v vrečko ali škatlo za zamrzovanje in skriješ na varno v zamrzovalnik.

Ko si zaželiš sveže pečenih keksov, jih samo vzameš iz zamrzovalnika in razporediš na pripravljen pekač. Pečeš v primerno ogreti pečici (glej posamezen recept, ponavadi 180 °C), a nekoliko dlje, kot piše v receptu (2-3 minute).



Keksi za izrezovanje

Pripraviš testo po receptu do točke, preden ga razvaljaš. Testo prestaviš na peki papir in na primerno debelino razvaljaš direktno na peki papirju. Peki papir potegneš na velik pekač. Testo pokriješ s folijo za živila in na pekaču prestaviš v zamrzovalnik za 2 uri ali čez noč. Ko je povsem trdo, ga dobro zaviješ v foliko za živila in previdno shraniš, da se ne zlomi.

Ko si zaželiš keksov, vzameš ploščko testa iz zamrzovalnika, jo odviješ in postaviš na pomokano delovni površino. Počakaš 5-10 minut, da se nekoliko odtaja - toliko, da lahko izrežeš piškote. Potem nadaljuješ po receptu, času peke pa dodaš minuto ali dve.



Keksi iz štruce

Testo pripraviš po izbranem receptu, nato ga razdeliš na dva dela (če je testo iz 250 g moke; če je večja količina, raje na primerno več delov), ki ju oblikuješ v štruci/valja. Vsakega posebej zaviješ v folijo za živila in shraniš na ravni podlagi v zamrzovalniku.

*Če želiš čimbolj pravilen valj, ga najprej malo ohladiš v hladilniku, nato pa skupaj s folijo z dlanmi zvaljaš v čimbolj pravilen valj, in ga šele nato prestaviš v zamrzovalnik.

Ko si zaželiš keksov, vzamneš eno, dve, tri štruce iz zamrzovalnika, odviješ in počakaš 5-10 minut, da se testo nekoliko zmehča. Narežeš na rezine in pečeš 2-3 minute dlje, kot zahteva originalen recept.



Poznate tudi v kakšen trik, kako zamrzniti kekse? Se vam zdi večja težava, da se keksi pojedo pred prazniki, ali napeči dovolj keksov? Ali morda s tem nimate nobenih težav? ;)

P.S.: v naslednjih dneh lahko pričakujete 3 nove recepte za keksiče.

Objava je nastala v sodelovanju z Bosch Slovenija, od koder prihajamoj dragi hladilnik  Serie 6 KGN49AI22, ki mi je s svojim velikim in zmogljivim zamrzovalnikom pomagal pri ustvarjanju teh keksov za vas. Hvala, ker podpirate znamke, ki omogočajo delovanje Uglašene kuhinje.



You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe