Moj prvi jabolčni crumble

16:56

Jabolčni crumble.

Danes je zelo teman dan. No, saj ne more biti vedno svetlo. Soba je polna zardevajočih oblakov in puhastih pujskov. Ne, nič opojnih substanc nisem zaužila, ampak o moji brsteči domišljiji in projektu zardevajoči oblak pa več kdaj drugič ...

Nigel Slater je menda rekel, da svet ne potrebuje še enega recepta za jabolčni crumble. Svet mogoče ne, slovenski sladkosnedi pa ja! In kaj je crumble? Nekakšna narobe obrnjena drobljiva pita in je menda pravi restavracijski hit, pravijo Napotnikov Boštjan v možati kuharici. Jaz premalo hodim po restavracijah, da bi imela te podatke, zato sem se o crumbleu podučila šele pred kratkim.

Pri Napotniku so se mi sline pocedile ob zadevi, ki se ji reče crumble s slivami ... Slive, o, slive, kje ste ... No, ko smo že pri slivah: danes sem jedla suhe. V mousse-u. Veganskem. Več o tem tudi prihodnjič ...

Ampak crumble je treba narediti s sadjem, ki je pri roki - po možnosti sezonskim, seveda. Zato sem ga jaz naredila z jabolki. Pa suhimi datlji in brusnicami, ou jea.

sadni del:
cca. 1 kg jabolk
pest datljev
1-2 JŽ trsnega sladkorja (ali agavin sirup)
2 JŽ moke
2 JŽ limoninega soka
1 JŽ žlička cimeta
1/4 ČŽ soli

drobtinčkasti del:
ok. 70 g kosmičev ali mueslijev
100 g polnovredne moke
1/2 ČŽ soli
1 JŽ medu (ali dve agavinega sirupa)
1 pest brusnic
malo vanilije
120 g kokosovega olja

Pekač namažeš s kokosovim oljem.

Pečico nastaviš na 180°C.

Jabolka po potrebi olupiš (če so domača in neškropljena, jih ne lupi), narežeš na majhne kockice. Dateljne narežeš na majhne koščke, dodaš k jabolkom. Zmešaš z moko, žlico sladkorja, limoninim sokom, soljo in cimetom. Razporediš po pekaču.

Kokosovo olje stališ. Vse sestavine za drobtinčkasti del zmešaš skupaj z dvema ročajema kuhalnic, pravi Napotnik, a tudi prsti se dobro obnesejo. Nastati morajo kepice "testa" - drobtine - približno v velikosti grahovega zrna. S tem posuješ jabolka. Jaz nisem imela ovsenih kosmičev, ki se sicer uporabljajo v klasičnem crumble-ju, a sem ga na vsak način hotela narediti, zato sem uporabila kar mueslije (tiste z brusnicami, iz Spara) in je bilo super.

Crumble pečeš na 180°C približno 30 minut. Najboljši je topel, Američani pa s crumblom priporočajo uživanje vanilijevega sladoleda. Mljask!

No, crumble ima tudi svojo pesem ... ampak če bi jo slišala, preden sem ga spekla, ga morda ne bi:/ Ima pa gospa sicer kar fin angleški smisel za humor.

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe