Osnovna miso juha

21:41

Čisto običajna miso juha.

S T. sva končno sestavila posteljo, ki jo je naredil njegov stric (svaka mu čast!). Sedaj je vsa soba polna postelje. Ampak to je dobro. Imava sobo, imava posteljo. Imava streho nad glavo. Čeprav sem hotela napisat nekaj o ameriških sladicah, se bolj spodobi, da napišem kaj japonskega. Da pošljem <3 na Japonsko.

Že zelo dolgo nisem skuhala miso juhe, pred nekaj leti pa ni minil dan, da je ne bi. Danes sem se spomnila nanjo in na srečo še našla nekaj miso paste v pozabljenem kozarcu. T. pa je slučajno včeraj naredil sushi. Vsakih nekaj ur ga slišim, ko reče: "Ubogi Japonci." Misliva na Japonsko, na Japonce. Zato se tudi zgodi, da pomisliva na njihovo hrano. Jaz načrtno ne gledam posnetkov, tudi brez njih si še preveč živo predstavljam (in čisto mogoče, da narobe) ...

T.-jev sushi.

Torej, osnovna miso juha.

2 korenčka
1 peteršiljeva korenina
100-200 g tofuja
glavica brokolija
kos alge wakame
6 skodelic vode
6 ČŽ miso paste
pražena sezamova semena, nasekljan peteršilj, nasekljana mlada čebula - po želji

Algo namočiš v mlačni vodi (1 skodelica). Korenček in peteršilj narežeš na kolute, brokoli na cvetke. Korenček daš v mrzlo vodo (5 skodelic), ko zavre, dodaš brokoli in še par minut kuhaš. Tofu narežeš na kockice. Namočeno algo narežeš na kockice.

Iz lonca vzameš skodelico vrele vode, v njej raztopiš miso. V lonec vržeš tofu in narezano algo z vodo v kateri se je namakala vred. Dodaš raztopljen miso in ne pustiš, da zavre (miso naj ne bi vrel).

Po želji okrasiš s čim od zgoraj naštetega.

Naslednji teden grem na delavnico makrobiotične kuhinje z Ico Krebar. Komaj čakam, da se kaj naučim! V moji najljubši kuharski knjigi z naslovom Velika makrobiotička kuharica so med drugim haikuji, ki so jih napisali otroci. Tam je tudi zgodba o miso juhi, ki pravi, da so jo v bolnišnici, kjer so vsak dan jedli miso juho, po atomski bombi bolje odnesli. Če me spomin ne vara. Je pa miso juha gotovo super. Še posebej Japoncem želim, da bi imeli dovolj miso juhe in, da bi jo imeli kje skuhat in da bi bilo sploh čim prej vse čim bolj v redu.

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe