Vrečke za nakupovanje ali kako s krompirjem polepšati svet

20:37


Tole z lepšanjem sveta morda zveni ultra pretenciozno, ampak če prihranim svetu eno goro plastičnih vrečk, sem tudi nekaj naredila, ne? Tako da že dolgo hodim po svetu z nakupovalno vrečko iz blaga v torbici. Ampak to ponavadi ni bila šik vrečka, temveč kakšna reklamna. Sedaj, ko imam čas, sem sklenila narediti malo bolj luštne vrečke za nakupovanje (in predvsem za v knjižnico!:)). Potiskane s krompirjevo štampiljko.


Recept za "krompirjevo" nakupovalno vrečko

potrebuješ:
vrečko iz blaga (že sešito lahko nabaviš v trgovini s hobi programom)
barve za tekstil
krompir (vsaj enega;))
čopič (niti ne nujno)
pokrovček od kozarca za tahini ali kaj podobnega (star krožniček, itd. - v glavnem mora biti dovolj globoko, da drži barvo in dovolj plitvo, da lahko namočiš krompir)
nožek in izvijač (ki ju lahko nadomesti tudi kaka bolj sofisticirana priprava za rezljanje!:))
servieta ali krpa za preizkušanje in brisanje
nekaj, da se miza ne umaže (folija, časopis, ...)
karton ali debelejši papir v velikosti vrečke (npr. listi iz starega koledarja, časopis, ...)


Najprej seveda izbereš motiv za svojo vrečko in ga po želji izrišeš na papir. Kompliciranje odsvetujem;) Jaz sem tokrat izbrala listke in ribice. Nimajo prav veliko skupnega, so pa kar hvaležne oblike za vrezovanje/izrezovanje. Krompir opereš in prerežeš na pol. Z nožkom (ali tankim izvijačem) izrišeš motiv in ga z nožkom poglobiš. Sedaj v krompir zarežeš od strani in odstraniš vse, kar ni tvoj motiv. Motiv dodelaš z nožkom ali izvijačem (v mojem primeru listne žile, ribja glava in oči, ...).


Pomočiš v barvo in preizkusiš odtis na odpadnem, poskusnem blagu. V vrečko vstaviš nekaj, kar bo vpilo barvo, da ne bo pronicala na drugo stran vrečke. Z enkrat pomočenim krompirjem lahko odtisneš več odtisov; prvi bo jasno zelo močan, naslednji pa bolj bledi, a zato bodo izrezani detajli prišli bolj do izraza. Mogoče ti bodo všeč samo odtisi določene jakosti, no, meni je všeč ravno to, da so različni.




Na svoje odtise lahko odtiskuješ še enkrat (še posebej kul, če uporabiš drugo barvo) in tako dobiš zanimiva prekrivanja ali prelivanja. Jaz sem uporabila barve za svilo, ki so bolj tekoče, kar mi ustreza. Sicer pa lahko barve vedno razredčiš z vodo.


Ko se barva posuši, svojo novo šik nakupovalno vrečko polikaš, da barvo fiksiraš. Običajno se lika z narobne strani, cca. 3 minute (sicer pa lahko preveriš na lončku z barvo). Pereš jo lahko na 40°C. Vrečka se tudi po pranju na 40°C nekoliko skrči, barve pa ostanejo lepe, tudi če pereš na 60°C - no, to velja vsaj za moje vrečke in moje barve ...


Meni je všeč:)

You Might Also Like

8 komentarji

  1. meni tudi! super sta, še posebej tale z ribicami! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ooo, hvala, Katja, in dobrodošla!;) Tvoj kompliment mi kot občudovalki tvojega super bloga res veliko pomeni!

    OdgovoriIzbriši
  3. O, še eno dobro odkritje! Navdušena nad tvojim blogom ;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj, tole je super ideja! Malce googlam, pa ne najdem belih vrečk....ne da se mi pa šivat...Mi lahko poveš, kje jo lahko nabavim? Hvala:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem jih takrat kupila v Prometeju ali Antusu (ali kaki drugi hobi-art trgovini). Ne sicer čisto belih, take natur-nebeljen bombaž. Po mojem jih imajo še vedno:)

      Izbriši
  5. Zulejka, tale namig pa uresničiva prav kmalu. Bova sicer poskusili z barvo, ki nama je ostala od sitotiska... Če ne bo šlo, nabaviva potrebno. Ampak te ribice... morajo zaplavat:).
    Želim vam zeloo vaše poletje in kakšne ljubke družinske počitnice vmes!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lepo, da si našla to staro objavo! Te vrečke so res luštne za en tak projektič. In seveda uporabne. Pogrešam to, komaj čakam, da bomo s puncami skupaj delale take stvari;)

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe