Ajdova kaša, ki ni bila na hranoplanu

11:48

Levo je bolj fotogenična ajdova kaša z zelenjavo: s papriko in šampinjoni. Desno pa manj fotogenična z zeljem:)

Moj T. ima strašno rad razpredelnice. Ko se pojavi kakšna težava, mu vedno rečem: "A boš naredil razpredelnico?" Naredi pa jih ponavadi takrat, ko mu jaz tega ne predlagam. Jaz namreč nisem najbolj človek razpredelnic, čeprav se trudim razvijat to svojo stran.

Tako je bilo tudi, ko sva nekega dne imela poln hladilnik, praktično prazno denarnico za gospodinjske nakupe in - nič za jest. "Nič, kar bi se ponašalo z imenom hrana," bi zapisal Murakami (čeprav on je to napisal za situacijo, ko sta imela zakonca le malo masla, dve čebuli in par starih keksov - no, pri nama ni bilo tako).

Takrat se je T. odločil, da potrebujeva jedilnik, tako da bova vedno vedela, kaj jesti, v hladilniku bo tisto, kar potrebujeva, in nikoli ne bova metala hrane stran. Razpredelnico je T. poimenoval Hranoplan. Sprva je bilo strašansko težko izpolniti hranoplan (s prigrizki in smoothieji vred!), ampak - kakšno olajšanje! Nič več stanja pred polnim - ali praznim - hladilnikom in tuhtanja, kaj naj vendar skuhava, nič slabe vesti, ko ti zgnije pol kile drage obskurne zelenjave ... Hranoplana se sicer ne drživa kot pijanec plota, ampak bolj tako kot gimnazijec urnika - če nama res ni, potem raje improvizirava (beri: prešpricava kakšno stvar).

"Dost mam kvašenega testa."

Tako sva zadnjič, kdo bi si mislil, prešpricala pico. Na račun ajdove kaše z zelenjavo. Ja, na hranoplanu je bila pica, ampak T. je rekel: "Dost mam tega kvašenega testa."

Vprašala sem, če za delat ali za jest, pa je začudeno rekel: "Za jest."

"A naredim ajdovo kašo?"

"Ajdova kaša bo super."

Pomislila sem se na jed, ki me kdo ve zakaj spominja na Tibet (hm, menda je ajda prišla od tam nekje k nam, pa taka meniška je) - ajdova kaša z zelenjavo in predvsem veliko zelja. Zanimivo je, kako zelo različno ta jed izpade, odvisno pa je predvsem od kvalitete ajde, tofuja in zelja.

sestavine za meniško ajdovo kašo z zelenjavo:

1 skodelica ajdove kaše
2 skodelici vode
ščepec soli
majhen brokoli
2 korenčka
1/4 majhne glave zelja
1 čebula
1 tofu
kokosovo olje (hm, kakšni dve žlici vsega skupaj?)
sojina omaka (po filingu)
kajenski poper/čili in ingver


Ajdovo kašo popražiš, da zadiši, nato zaliješ z vodo. Ko zavre, soliš s ščepcem ali dvema soli. Lahko uporabiš tudi začimbno sol.
Tofu narežeš na kockice, popečeš na olju in zaliješ s sojino omako.
Zelenjavo nasekljaš na poljubno velike koščke, popražiš na kokosovem olju (zelje dodaš čisto na koncu), dodaš sojino omako, čili/kajenski poper in ingver, zaliješ z malce vode in dušiš. Tofu, zelenjavo in ajdovo kašo zmešaš skupaj.

You Might Also Like

3 komentarji

  1. Tole se meni bere kot naslednja zelo pogosta malica

    OdgovoriIzbriši
  2. Malo sem eksperimentiral, ajdo sem imel namočeno dvanajst ur, potem sem dal mokro v praženje in jo presolil in zato potem splaknil, pa spet pogrel skupaj z dušenim korenčkom na čebuli, v voku, ki je naša nova pridobitev. Zelo poenostavljeno glede na tvoje state-of-the-art recepte. Pač v danih omejitvah: moški, lačen, po dveh urah teka, zjutraj, s praznim hladilnikom.
    Hranoplan ... haha .. carsko! :)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe