Veganski prebranac

23:36

Prebranac je veganski že po defoltu.


No, tole v naslovu je čisto zavajanje. Prebranac je namreč jed, ki je že po defoltu (lahko) veganska. Le da se ji ne reče veganska, ampak postna jed - jed za dni, ko se ne je mesa. Mislim, da večina Slovencev verjame, da mora "pujs stopit v skledo", ampak jaz ne pujsom ne drugim živalim ne dovolim, da lazijo po mojih skledah. Naj se igrajo na travnikih, mater, sklede so off limits!


Torej, prebranac. Tu so sestavine:

Dva od mojih najljubših pujsov.
1/2 kg belega fižola (tetovec)
400 g čebule (cca. 4 čebule)
1 dcl oljčnega olja
1 ČŽ rdeče paprike
sol, poper
po želji kumina in/ali pekoča paprika

Če se ti zdi 1 dcl olja veliko, ti moram povedat, da originalni recept zahteva 4 dcl. Prebranac pač ni dietna jed, a ne:) Da o čebuli ne govorimo: v originalu gre na pol kile fižola 600 g čebule ... Eni pač nimamo potapljaških očal doma, in zato se zadovoljimo s sekljanjem "borih" 400 g čebule.

Fižol namoči čez noč, kuhaj kakšno uro in pol do dve (dokler ni kuhan, bi rekla moja mama). Malo preden je kuhan, odlij vodo in dolij drugo ter posoli. Mogoče te ta dokaj skrivnostna navodila frustrirajo, a težko je dati jasnejša. Fižol je pač skrivnostna reč. Ko je kuhan, odlij vodo, a ne čisto vso.

Pečico nastavi na 200 °C.

Čebulo nasekljaj in praži na olju, dokler ne postekleni. Ne sme pa postati rjava. Tik pred koncem dodaj sladko papriko v prahu in poper, po želji pa še kumino in/ali pekočo papriko.

Zmešaj praženo čebulo in fižol. Predeni v keramični pekač ali kaj podobnega. Postavi v pečico, ogreto na 200 °C in peci cca. 30 minut. Proti koncu prižgi žar, se prebranac zapeče tudi od zgoraj in naredi lepo skorjico.

Danes pa nekaj najbolj luštnega eva - kuža in piščeta:

You Might Also Like

1 komentarji

  1. Mmmm, obožujem prebranac. Pravzaprav obožujem vse fižolove jedi :) Kar se pujskov in ostalih prijateljev tiče se pa seveda strinjam. Naj uživajo življenje, v skledo naj pa pade fižol pa kaj zelenjavnega...

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe