Zakaj nimam nič proti Valentinovi hruškovi piti?

12:45

Hruškova pita za Valentinovo.

Kar nekaj moških poznam, ki ne marajo Valentinovega. Ker je to kapitalistično s****e. Indeed.

14. februar je postal dan sv. Valentina - no, Valentinov, saj je bilo svetnikov s tem imenom več - nekje konec 5. stoletja n.š.. Nihče od njih ni bil povezan z romantično ali erotično ljubeznijo - bili so vendar svetniki:) Legenda o Valentinu, ki se je uprl Klavdijevem zakonu in kljub njemu poročal mlade može (ki naj bi po zakonu ostali samski - bojevniki) - Make love not war;), se je razvila pozneje. Še prej, pri Rimljanih in Grkih, pa je bil februarski čas povezan s poroko in plodnostjo.

Kdaj se je praznik svetega Valentina začel povezovati z ljubeznijo? Draga wikipedija pravi, da v času Geoffreya Chaucerja, ki je napisal: "For this was on seynt Volantynys day/Whan euery bryd comyth there to chese his make." Če kdo ne ve, Chaucer je srednjeveški pesnik. Ah, Chaucer, zgodnji kapitalist ... Najstarejši pravi valentinov verz pa naj bi bil: "Je suis desja d'amour tanné/Ma tres doulce Valentinée..." Charlesa d'Orleansa iz 15. stoletja.


Bi se res odpovedali prazniku ljubezni, ker v trgovini pač prodajajo čokolado v obliki srčkov?

Da bi bila res anti-potrošniška, sem za valentinovo darilce mojemu T. ponucala le stvari, ki sem jih že imela doma. In so bile užitne vrste. Tako je nastala tale čudovita hruškova pita.

za "testo"
- 250 g prosene kaše
- 3/4 litra sojinega mleka z okusom vanilije
- 1/4 žličke soli
- žlica masla (ali kokosovega olja)

za nadev
- 5 hrušk
- 2 JŽ masla
- 2 JŽ rjavega sladkorja
- 4 stroki kardamoma
- sok pol limone

Hruškova pita.

Mleko s soljo zavreš, vanj vsuješ oprano proseno kašo. Ko je kuhana, vmešaš žlico masla. Proseno kašo predeneš v model za tart - jaz sem naredila zelo tanko dno, zato mi je precej prosene kaše ostalo (čisto fina malica:)). Dobro potlačiš z ovlaženo žlico.

4 hruške olupiš in narežeš na tanke krhlje. Na maslu (kokosovem olju) raztopiš sladkor (ne bo se ravno zares raztopil, vsaj ne zelo hitro), dodaš kardamomova semena in hruške. Pokapaš z limoninim sokom. Podušiš, da se hruške malo omehčajo in prepojijo z vonjem kardamoma (kakih 5 minut). Hruške naložiš na proseno dno, sproti odstranjuješ kardamomova semena. S tekočino, ki ostane v ponvi, zaliješ hruške. Iz pete, neolupljene, hruške izrežeš poljubno število srčkov. Pita naj malo odstoji, postrežeš pa jo z malce smetane ali vanilijevim sladoledom.

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe