Prešerni čokoladni fadž

15:11

Fadž ni bližnjevzhodna, ampak prejkone čisto zahodnjaška sladica.
Ko je človek brezposeln, mu takšne stvari, kot je Prešernov dan, nekako uidejo s koledarja, in zato namesto Prešernovih kroglic naredi čisto navaden ameriški fadž (fudge). No, ne čisto navaden. V Sloveniji namreč ne moreš kupiti nečesa, kar se prodaja kot "double cream" in ima 38%, 48% ali še več % maščobe. Naša smetana ima pač svojih 35%, zato se tudi obnaša drugače ... Recepti za čokoladni fadž se vedno končajo z " ... in potem fadž narežeš na kvadratke". Slovenski fadž se ne strinja. Slovenski fadž je jed na žlico.

A za to ni kriva le smetana, ampak tudi moja svojeglavost. Recept sem upoštevala le napol - vročega fadža namreč nisem stepala, ker se mi je zdelo, da to pa res ne more ničemur koristit. ZMOTA! Če ne zaupaš receptu, preveri na wikipediji. Tam ti povejo, zakaj moraš fadž stepati - da se strdi ... in wikipediji pač verjamem.

Poleg tega sem za ta ubogi fadž uporabila navadno jedilno čokolado. Zato ima okus po jedilni čokoladi, namesto po fadžu. Kljub vsem napakam pa je T. z blaženim izrazom izjavil, da je fadž neverjetno dober.

Naučila sem se torej:
- vsak recept preveri na wikipediji
- ne uporabljaj jedilne čokolade, ker ima potem vse isti okus - kot v menzi
- če ne veš, kaj pričakovati, si vseeno lahko prijetno presenečen

Recept za en tak slovenski fadž:

- 250 ml sladke smetane
- 100 g nasekljane temne čokolade
- 100 g nasekljanih oreščkov (lešniki, mandlji)
- 30 g masla
- 100 g sladkorja
- 2 žlici medu
- vanilija


Vse skupaj, razen oreščkov, raztopiš na malem ognju. Ko zavre, dodaš oreščke, nato odstaviš in stepaš. Ko se malce ohladi, vliješ v model in počakaš, da se strdi. Narežeš na kvadratke. V originalnem receptu je bilo več kot 2x toliko sladkorja, kar je povsem odveč. Še tale količina je prevelika za moj okus ...
Če ne rata trdo, ampak je kot en tak težek mousse z oreščki, lahko vedno zatajiš njegovo pravo ime;)

Mimogrede, za nekatere bolj olikane, a jezne, Američane je fudge nekaj takega kot za nas pismo - namesto f**k rečejo pač fudge.

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe