Tako zelo zelena ohrovtova solata

20:34

Ohrovtova solata z brusnicami in hrenom.

Všeč mi je v najinem kvartu. Vsi so tako prijazni, kot nikjer drugje, in vse, kar potrebujem, je čisto blizu. Če ilustriram kar z današnjim dnem:
- stopila sem iz bloka tako rekoč naravnost v frizerski salon
- potem sem šla na sprehod na hrib - samo čez cesto je bilo treba, pa sem že bila v gozdu
- ko sem se vrnila iz gozda, sem šla pod cesto v trgovino po ohrovt, brusnice in hren

Najbolj živa stvar v gozdu.

Na pošto je prav tako blizu, tja grem rada, ker me ponavadi tam čakajo knjige. Banka je še bližje - ampak tja ne grem tako rada zadnje čase :/ Lokalčkov kar mrgoli, a preizkusila sem samo slavno čevapdžinico (le njihovo šopsko solato in prebranac, seveda) in ne ravno poceni picerijo (ki je super, picopek pa je z mojim mojstrom pic delil skrivnosti doma pečene pice). Če bi imela za blokom še knjižnico in čajnico, no, bi vedela, da sem že umrla:)


Gozd februarja.

Grmi že zvenijo po pomladi in zrak včasih tako zadiši, ampak v gozdu pomladi še ni. Tam je še sneg, najbolj živahna stvar pa so gobe (in kosi na obronku). Nadihala sem se zelene. Ko sem se vračala, sem hotela zeleno tudi pojest. In kaj je bolj zelenega kot ohrovt?

Našla sem ohrovt res slastnega videza, na katerem je pisalo nekaj precej zagonetnega: "pripravljen za kuhinjsko rabo" (ali pa je bilo "gospodinjsko"?). Ko sem ga doma odvila, sem ugotovila, kaj to pomeni: da je poln vode (in zato seveda težji ... ker pri ceni ohrovta se tistih par gramov vode res pozna:)) ...

No, tu je torej recept za eno fino zimsko solato z ohrovtom (glavna jed za 1 lačno osebo ali priloga za 2 osebi):

- 5 listov ohrovta
- pest brusnic
- pest bučnih semen
- malo sveže naribanega hrena (pač po okusu)
- limonin sok
- bučno olje
- solni cvet z algami

Rdeče jagodičevje povsod. NI pa vse za jest:)

Bučna semena namočiš v vodi. Ohrovtove liste opereš in narežeš na tanke trakove. Hren olupiš in naribaš. Vse skupaj zmešaš, dodaš brusnice, soliš in začiniš z bučnim oljem in limoninim sokom (mislim, da bi bilo tudi z balzamičnim kisom čudovito). Če hočeš, da bo videti res fensi, solato postrežeš v ohrovtovem listu (seveda na krožniku ali v manjši skledici). Solata je pisana, okusna, nasitna in kar poka od vitaminov, antioksidantov in sploh. Vsaj čutit je tako:)

Danes imam pa še darilo za vas, dragi bralci. Nisem ga ustvarila, sem ga pa našla ... In to je - vic!

So, Beethoven arrives in heaven. He is met by all the Archangels, who show him the Heavens and all its splendour. Beethoven is quite amazed with everything. Michael then says 'It is time, O, Beethoven, for thee to meet Our Lord!' Beethoven then bows his head and enters God's Chamber. What does he see? BACH!

"OH MY!" - says Beethoven - "I KNEW IT! BACH IS GOD!"

"Nop" - says Michael - "That's God, alright... He just thinks he is Bach".


Tole je pa nekaj čudovitega, kar se ves čas rola v najinem stanovanju:

You Might Also Like

0 komentarji

Preberi tudi

Subscribe