Pirin kruh brez kvasa

12:36

Pirin kruh brez kvasa.

Prejšnji teden sva s T. prvič naročila Zeleni zabojček. To je res kul stvar, odlično bio zelenjavo ti pripeljejo na dom, ni se ti treba ukvarjati s tržnico (brez zamere, tale ljubljanska je polna ljudi, ki radi goljufajo mlade in neizkušene kupce), pa še ceneje je. In jagode iz tega zabojčka so bile najboljše, kar sem jih poskusila v zadnjih nekaj letih, če ne celo nasploh!

Zeleni zabojček je res zelen.



Češnje.


No, ta teden imam polno dela, ampak ne, ne bom veliko zaslužila. Delam pa na kul projektu, ki je nekoliko podoben Zelenemu zabojčku. Zato nimam veliko časa za kuhanje in za bloganje. Delam namreč ilustracije za portal Pri kmetu.si.

Zato je tudi tokratni pirin kruh, ki ga tudi sicer delam po hitrem postopku, še hitrejši - niti vzhajati mu ni bilo treba! Kruh brez kvasa je zelo okusen, pa tudi zdravejši - še posebej za tiste, ki se morajo izogibati kvasu. Danes je en dan star, pa sem vprašala T., če je še vedno dober. "Izredno dober kruh je. Se pa drobi," je rekel. Ampak to ne pomeni, da razpada, brez skrbi. Le malo več drobtin pusti za sabo.


Pirin kruh brez kvasa

Pirin kruh brez kvasa.

Zluštalo se mi ga je zaradi knjige, ki jo ves čas omenjam, sem ga pa še dodatno preverila na guglu, in našla tale recept na Kulinariki.net. Heidi Swanson , avtorica moje trenutno najljubše kuharske knjige, pa ga peče iz ržene moke in pinjenca, jaz pa sem poskusila s piro in sojinim mlekom s kančkom jabolčnega kisa.

sestavine za en pirin hlebček:
500 g pirine moke
dve pesti mešanih semen (oz. nekje od 20 do 200 g, kakor vam drago)
1 žlička soli
1 zavitek pecilnega praška iz vinskega kamna
1 JŽ oljčnega olja
3/8 do 1/2 litra sojinega mleka+žlička jabolčnega kisa

Pečico ogreješ na 200°C. V eni skledi zmešaš suhe sestavine, v drugi tekoče. Vse sestavine zmešaš s kuhalnico. Količina sojinega mleka je odvisna predvsem od tega, ali pečeš kruh v modelu za kruh ali ga želiš oblikovati v klasični hlebec. Testo, ki gre v model, je lahko bolj tekoče, seveda, če pa želiš hlebec, mora biti testo dovolj gosto, da ga lahko pregneteš z rokami in oblikuješ v lepo kepo. Če pečeš hlebec, pomokaj peki papir na velikem pekaču in nanj rukni svoj hlebček. Povrhu ga namažeš z mešanico sojinega mleka, olja in jabolčnega kisa. Narediš nekaj zarez (dve, ki se križata, tri vzporednice, srček, marjetico, ...) in daš pečt! Pečeš 1h na 200°C. Za lepo zapečeno skorjico kruh kakih 20 minut pred koncem pečenja pomakni za nivo više v pečici.

* Hja, nazadnje ko sem ga pekla 1h na 200°C je bil pa preveč zapečen ... Naslednjič bom poskusila na 180°C.

You Might Also Like

5 komentarji

  1. Joj, jaz potrebujem takšno podlago za fotkanje kot je tista pri češnjah :) res lepa lepa

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz jih potrebujem ene sto:) ta podlaga so pravzaprav tla na terasi pri mojih starših doma. Kot tla mi niti niso tako všeč (raje bi bordo, temno modra ali zelena, mah, skoraj katere koli druge barve, no), ampak kot podlaga se pa kar fajn obnesejo;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, jaz bi pa takšne bele malo okrušene :) moram najti vsaj temu podobno mizico :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Včeraj ravno naredil ržen kruh z dodatkom različnih semen in LEJ GA ZLOMKA, nastala je prav ena takšna fina, simpatična kepa, kot je tale tvoj PIRIN.
    Vedno bolje mi gre peka, a tvojega FOOLPROOF kruha se še lep čas ne spravim delati ;). Travma prevladuje.
    Mi pa je pri rženem všeč tista kompaktnost/zbitost, ter SUPER hrustljava skorja. Všeč mi je tudi, ker me vleče med vse tiste prebrane romane s pridihom kulinarike, kjer se vedno dela domači kruh, ter kjer se kar ob mizi trga z roko in ob tem skorja razpada, ker je tak malomljena, sredina pa ostaja kompaktna in "težka" da lahko v omako pomakaš oz. jo uporabljaš namesto žlice.
    Saj veš kaj mislim, a ne monami?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej Brando, vem kaj misliš:) jaz se ti še 1x opravičujem za povzročenje travme - saj si videl, da je bila kriva moja napaka pri prepisovanju sestavin? Potrebovala bi PROOFREADERJA, očitno, še posebej, če trdim, da je nekaj FOOLPROOF. Včasih sem tudi jaz samo a FOOL. Zdaj sem recept popravila in ko se opogumiš, vzemi eno poceni polnozrnato moko, razpolovi sestavine in poskusi še enkrat:)

      Aja, si delal samo iz ržene moke ali si dodal še kako drugo?

      Izbriši

Preberi tudi

Subscribe