Foolproof domač pirin kruh

16:57

Pirin kruh.

Ko sem bila še študentka, sem najbolj pogrešala pečico. Kruha skoraj nisem jedla, kar je bilo morda dobro zame, čeprav malce dvomim v to: saj se vendar reče dober kot kruh ... (samo ne tisti z E-ji in kdo ve čim, bi rekla). Na srečo je pri meni s študentskim statusom minil tudi status človeka brez pečice.

Odkar jo imava, vedno pečeva svoj kruh (razen, kadar dobiva tistega od ene ali druge mame, iz peči na drva oz. prave krušne peči), enkrat eden, enkrat drugi. In še nimava sivih las zaradi tega. Obstaja namreč en fool proof recept za pirin kruh in zdaj vam ga bom zaupala:

- 1 l pirine moke (litrsko merilno posodo napolniš do vrha)
- 4 ščepci soli (toliko, kot primeš med palec, kazalec in sredinec)
- 1/3 kocke kvasa ali en paketek suhega kvasa
- 3/8 l mlačne vode

V večji posodi zmešaš pirino moko s soljo, vanjo vmešaš nadrobljeni kvas (lahko ga tudi posebej raztopiš v manjšem delu predpisane količine vode, ampak meni čisto dobro uspe tudi brez tega). Dodaš vodo in dobro premešaš s kuhalnico. Ja, tega kruha se ne mesi. Testo prestaviš v pomokan model (v obliki kvadra) in po želji okrasiš s takimi ali drugačnimi semeni. Pokritega s krpo pustiš vzhajati kakih 30 minut na toplem (jaz ga dam na desko na ne prevročem radiatorju), pečico medtem ogreješ na 180°C. Pečeš točno eno uro. Ko je kruh pečen, ga zvrneš iz modela in zaviješ v krpo (ta trik mi je zaupala S., njej pa njena babica - tako bo kruh bolj hrustal). Preden režeš, počakaš, da se ohladi. Moja mama je bila pri tem zelo striktna, saj se je kruh, ki ga režeš še toplega, ponavadi bolj lepil in drobil ...

You Might Also Like

18 komentarji

  1. AAAAA KAK DOBRO. Jaz pa ravno danes v dilemi kateri kruh bi spekel. Je za vikend napovedano druženje z prijetno družbo (ža kar družina) in bom nekaj lepega ter osebnega podaril. Kaj je boljšega kot nekaj, kar ima tradicijo, nostalgijo, nekaj kar je bilo svoj čas sveto in spoštovano, sedaj pa je samo še en produkt, katerega se hitro vzame iz police in vrže v voziček. Kruh bo in je, nekaj najlepšega kar se dela v kuhinji in za kaj si z veseljem čas uzamem. Res je da redko jem kruh, a ko ga, ga spečem sam...z ljubeznijo.
    Hvala na receptu in simpatičnem opisu postopka. Fotke pa zmagajo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hej brando! Upam, da ti bo tale kruh všeč! Mi že dolgo jemo skoraj samo takega. Mogoče ga boš sčasoma kaj prilagajal in boš odkril kakšno variacijo, ki najbolj paše tebi in tvojim:) Srečno s peko!

    OdgovoriIzbriši
  3. ZULEJKA: Ravno vzhaja!!! Super preprosta priprava, katera mi omogoča 1001 variacijo. Res res HVALA za tole študentsko variatno ;). No, saj če imaš voljo in ljubezen do peke ter spoštovanje do kruha, nobena variacija dela ni težka, pa četudi mora testo vzhajat 12ur. To je pol, za tiste vrste meditacije, ko si res čas vzameš.
    Tvoj način pa je hiter, priročen in ravno prav mi pride danes, ko bom bil 3 bitke saj praznujemo vselitev in roj.dan 2 naj naj prijateljev in naj naj prijateljice (no, so bolj kot družina. Toliko smo povezani). Rajši podarim nekaj za kar si vzamem celi večer in pol dneva, kot pa instant nakup v trgovini.

    Aja, še to. Tvoj kruhec sem oplemenitil z suhim čemažem, po vrhu pa posipal sezam, mak, nalomljene pinjole!!! Mislim da bo PERFEKTEN.
    Všeč mi je pri kruhu to, da več ga delaš bolj si zverziran in več kombinacij narediš.
    Kaj pa misliš da bi kdaj dal natrt česen zraven, pečeno čebulo, ali pa različne mešanice posušenih začimb. Bi to bilo vredu?

    P.S: Obožujem dejstvo, da si delata sama kruh in se v trgovini sploh ne ustavita pri pekovskih izdelkih :>
    Sedaj se moram samo se fra. bagete naučiti oblikovati. Ker sem zadnjič iskal polnozrnato in je DEJANKO v INTERSPARU niso imeli. Kak sem bil razočaran...

    OdgovoriIzbriši
  4. Tvoja variacija se sliši odlično, prav tako tudi naslednje, ki jih omenjaš! Jaz običajno dajem samo semena v pirin kruh, mogoče bi za te eksperimentalne uporabila raje pšenično moko kot pirino, čeprav ne vem, zakaj se mi tako zdi, vsekakor je vse vredno poskušnje, mislim, da prav udarit mimo ne moreš:) aja, T. sem lih omenila pečeno čebulo v kruhu in je rekel: "Pečena čebula, mmm." :)

    Ja, bageto pa tudi midva kdaj kupiva, kar belo (polnozrnate še nisem videla, jo sploh kje imajo?) in uživava - potem pa se veselo vrneva na domač kruh - se mi zdi, da ga potem še bolj ceniš;) ... Se pa še nisem opogumila, da bi jo naredila doma - postopek je videti precej precej kompliciran.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. JAAAAA, videl sem in jedel. Mercator ima, tako da v tem primeru RES drži ko ima svoj slogan; NAJBOLJŠI sosed. Jaz sem takrat bil navdušen, ker imava s prijateljem takšno malo simpatično tradicijo (še iz časov skupnega dela) da si občasno privoščiva takšno zadevo; francoska bageta, kuhan ali pečen pršut (to je bilo, ko sva plačo dobila, drugače sva not dajala POLIKO :P), kisle kumarce, sir, jaz pa še zraven olive. Zraven pijeva tekoči jogurt (jaz 1,6 ali manj, on 3,5), ter pogledava kakšen film. BOŽANSKO.

      P.S: 2x delal včeraj po tvojem receptu, 2x stoji kruh pred vrati v vrečki za smeti :(((.
      Saj ne morem verjeti!! Toliko o foolproof :'(
      Res sem bil neutolažljivo žalosten, sploh ko se kaj meče stran.
      Težko verjeti ali? Medtem ko klasičen kruh, kjer 3x mesim in 3x po 30min vzhajam naredim 1A.Zgleda da je na mojo kožo pač pisana tista, klasična babica varianta.

      Izbriši
    2. Ojoj. Žal mi je, da to slišim! Kaj pa je šlo narobe? Zdaj me skrbi, da mogoče moja navodila niso jasna ... ?

      Izbriši
  5. Nimam pojma. Prvo sem nekaj prilagajal. Dodal sem pol ržene moke. Sicer vem, da pride pol bolj zbiti kruh ampak to sploh ne bi bil problem. Pekel sem na 160 v ventilatorski in ne navadno pri 180. Samo to tudi ne bi smel biti problem.
    Sumim na model in visokost le-tega. Pekel sem namreč v tortnem modelu, ker so mi tega pravokotnega stariši odnesli. Jebeštriga :>

    Drugo skoraj ne more biti, ker sem pol delal vse po čisto tvojem receptu. Tako da..
    Ampak saj je ok. Ko dobim nazaj pravi modelček, bom probal še enkrat.
    Sem kar trmast ;)
    Pje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na ventilatorsko pečico se pa sploh ne spoznam... Ja, če dodaš drugo moko je malo bolj zbit (z rženo ne vem če sem že probala, z ajdovo pa - je bolj "gost", ampak meni je dober). Kar se tiče modela, je pa definitvno zelo priporočljivo, da je kvadraten (ker je ravno prav visok, ali kaj). Kaj pa je bila glavna pomanjkljivost? Ne vem, je bil lepljiv, drobljiv? Mogoče rabi manj vode, če je ržena moka zraven? Me prav zanima, kaj se je zgodilo.

      Izbriši
  6. Od zunaj pečen, lep fin. Napihnilo je sicer skorjo, ampak da bi kaj zarezal po vrhu, pri tebi ni pisalo, tako da tega nisem storil. Je pa bil od znotraj pa totalno moker, zbit. Nepečen, bi jaz rekel

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se mi je zdelo, da je bilo kaj takega ... Ne vem, v podolgovatem pravokotnem pekaču se mi še ni zgodilo, da bi bil moker/nepečen. Pa tudi skorja je bila ok... No, če ti ni škoda moke, poskusi še v tistem drugem pekaču...

      Izbriši
    2. Bom vsekakor še probal. Veš da. Tako na easy pa se ne bom dal :D

      P.S: Kaj vi2 običajno večerjata oz. slediš kakšni metodi prehranjevanja? Tak me pač zanima, ker se vedno lovim okoli tega. Vsak pove drugače in vsak verjame v svoj prav ;)

      Izbriši
    3. Si videl, da sem spodaj komentirala svojo neumnost in popravila podatke v receptu? Častim pivo (al kar pač piješ) za vse tegobe, ki sem ti jih povzročila s svojo šlamparijo...

      Izbriši
  7. meni se je zgodilo enako. Zunaj zgleda super znotraj je pa nepecen in moker. A mislite da je problem oblika pekaca? Ampak mami je u tem istem zadnjic uspelo 1x in zeni ravno tako. Zdaj pa celo povezujejo to z nervozo pri gnetenju... kao kruh prevzame energijo.... imate kaksno idejo?

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj, jaz se vam vsem iskreno opravičujem. V receptu je ena NEUMNA napaka, ki je nisem videla, pa čeprav sem šla nevemkolikokrat čez (še posebej, ko se je prvič oglasil Brando). In še zdaj sem jo komajda videla. Je pa pravzaprav tako zelo očitna. Jasno, napisala sem ful preveč vode! Kar ne morem verjeti. Pravilna količina vode za to količino moke je 3/8 l in ne 3/4 litra vode! Ojej ojoj. Mislim, saj se zgodi, da človek narobe natipka, ampak da to spregleda, čeprav 20x pogleda ... bi skoraj že verjela, da imam škrata v bloggerju...:/

    Ma res, ne morem verjeti sama sebi. In se vam res od srca opravičujem!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ekola...to je torej bilo to!!! TI TI, naj ti parkelj prinese gnilo mandarino in eno LINDovo plemenito z mandlji :> (ker malo pa te imamo vseeno radi).
    Jutri zjutraj, po pol leta znova sprobam. Samo sedaj, za razliko od takrat, sem že dal kar nekaj kruhov skozi, tako da...
    Poročam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No...kot sem napovedal. Ohne Probleme! Kruhec kot se šika. :D

      Izbriši
    2. Hoj... Sem vesela vesela, da si si upal še enkrat probat - in še bolj, da je tokrat uspelo:) juhu! Zdaj se tipkarskih škratov bojim kot hudič križa, upam, da se mi ne zgodijo več taki kiksi, uf. (se smehljam komentarju o Miklavžu:))

      Izbriši
  10. Cestitke za recept. res je odlicen! :-)

    OdgovoriIzbriši

Preberi tudi

Subscribe